Doorgaan naar inhoud
Rotan wordt voor veel meubels gebruikt, maar wat is het nou eigenlijk❓

Rotan wordt voor veel meubels gebruikt, maar wat is het nou eigenlijk❓

Medina Home heeft veel meubels die van rotan zijn gemaakt. Hieronder volgt een korte uitleg over wat rotan nou precies is en waar het vandaan komt:

Rotan is een materiaal dat komt van de rotanpalm (Calamus rotang). Het komt vooral voor in tropische regenwouden. Veruit de meeste rotansoorten zijn klimplanten. Er zijn heel wat verschillende typen rotan. Ze komen vooral voor in de Maleise Archipel, maar ook op het Indiase subcontinent, aan de voet van de Himalaya, Zuid-China, Sri Lanka, Australië en in het westerse deel van de Stille Oceaan tot aan Fiji. Enkele soorten groeien in Midden-Afrika.

De dikte van een rotanstengel varieert van drie millimeter tot bijna tien centimeter en de lengte varieert in volgroeide vorm van tien centimeter tot tweehonderd meter. Ze groeien vanaf zeeniveau tot 3000 meter boven de zeespiegel.

Van de geoogste stengels worden door vlechttechnieken bijvoorbeeld manden en meubelen gemaakt. Rotanmeubelen zijn bij tijd en super populair en dienen bijvoorbeeld als tuinmeubelen, of meubelen in een serre.

De kern van de stengels, die in tegenstelling tot bamboe massief is, wordt ook versneden in verschillende diktematen en heet dan riet. De hardere buitenlaag, de schors van de rotanstengels, snijdt men in verschillende breedtematen om wikkelingen, bindingen en vlechtwerk (onder andere stoelzittingwn) mee te maken. Het wordt soms ook stoelenriet genoemd.

Vorig artikel Tips voor het online bestellen en tips voor onderhoud 💪🏼
Volgend artikel Tuinmeubeltrends 2021 ☀️