Doorgaan naar inhoud
Hoe verzorg je je houten meubels? 🪵

Hoe verzorg je je houten meubels? 🪵

Wij van Medina Home hebben veel houten meubels. Het is van uiterst belang dat je deze goed onderhoudt. Wij gaan je hier wat tips over geven en vertellen hoe je dit het beste kan doen. 

Houten meubels vragen om een goed onderhoud. Alleen als je je houten meubels behandelt met het juiste onderhoudsmiddel blijft je houten tafel en houten kast langer mooi. Welk onderhoudsproduct jij nodig hebt voor jouw houten meubel, hangt af van de afwerking van het hout. Die afwerking van het hout beschermt tevens je houten meubel tegen invloeden van buitenaf.

Hieronder zullen we per houtsoort aangeven op welke manier je deze het beste kan beschermen.

Teakhout:

De natuurlijke olie in het teakhout in combinatie met groene zeep zorgt voor een natuurlijke uitstraling en voorkomt vetvlekken. Daarbij verkleurt het hout minimaal. De tafel dient wekelijks met een vochtige doek met groene zeep te worden afgenomen.

Acaciahout:

Het acaciahout is makkelijk af te nemen met een vochtig doek met lauw/warm water. Bij gebruik van hete voorwerpen zoals pannen en kopjes zijn onderzetters aangeraden. Om het hout zo mooi mogelijk te houden is het aan te raden om het eens per half jaar te behandelen met meubelolie.

Spaanplaat:

Bij lichte vervuiling de panelen reinigen met een zachte vochtige doek. Bij hardnekkiger vuil verwijderen met warm water en zeep of gangbare reinigingsproducten die geen schuurmiddel of corrosieve bestanddelen bevatten.

MDF hout:

MDF bestaat uit fijne vezels die onder zeer hoge druk zijn samengeperst. Het materiaal is zeer vormvast. Onderhoud: veeg het meubel regelmatig af met een vochtige doek. In geval van hardnekkige vlekken en kringen volstaat een oplossing van zachte zeep en lauw water.

Als laatste willen we jullie nog 4 handige tips geven om je houten meubels langer mooi te houden:

Tip 1: Luchtvochtigheid: als de luchtvochtigheid te hoog is dan nemen houten producten vocht op, hierdoor kan het product gaan vervormen. Zorg er dus voor dat de luchtvochtigheid zit tussen de 50% en de 65%.

Tip 2: Gebruik een schone doek: heb je thuis houten meubels staan die je vaak gebruikt? Dan raden wij aan om je product wekelijks af te nemen met een licht vochtige schone doek.

Tip 3: Vermijd zonlicht: PAS OP met zonlicht!! Hout is heel gevoelig voor verkleuring. Heb je een vensterbank waar de zon vaak schijnt zet hier dan geen houten meubels neer. 

Tip 4: Onderhoud regelmatig: onderhoud je houten meubel minimaal drie keer per jaar, afhankelijk van de houtsoort, met het juiste onderhoudsproduct.

 

Volgend artikel Tips voor het online bestellen en tips voor onderhoud 💪🏼